Flight Simulation

Deel dit artikel

,

fs03fs04

 

 

Flightsimulation

 

Wat is flight simulation (FS) en wat is er voor nodig?

Flightsimulation is het nabootsen van het vliegen met een vliegtuig met behulp van een computer. Dat doen de deelnemers gezamenlijk via een lokaal netwerk. Om als deelnemer te kunnen vliegen zijn nodig:

  • een redelijk snelle pc of laptop
  • het gebruikte vliegprogramma FSX, kost tussen de 5 en 25 euro. Een ander pakket Xplane, P3D, MSFS202 of MSFS2024 kan ook
  • een uitgebreide joystick, vanaf 30 euro en een headset
  • het lidmaatschap van de HCC, er zijn geen extra lidmaatschapskosten

Wat doet de werkgroep FS van HCC!ZOB?

De werkgroep heeft de activiteiten steeds in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167, Eindhoven.

  • Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er van 8.30 tot 16.30 u gezamenlijk virtueel gevlogen. Van te voren wordt een gedetailleerd vliegplan opgezet dat iedereen vooraf krijgt.  Iedereen wordt dus verzocht om beslagen ten ijs te komen.
  • Indien er veel animo is , zijn er elke 3e of 4e donderdag van de maand vlieglessen van 19.30 u tot 23.00 u. Hier leert de beginnende deelnemer de kneepjes van het vak en kan daarmee thuis verder oefenen.
  • Zwetsavond: één maandagavond per maand van 20 - 22 uur rond de tafel met elkaar voor overleg over zaken die aan de orde zijn geweest, evaluatie van activiteiten of wat dan ook. En vooral gezellig met een hapje en een drankje. Meestal zijn er zo'n 10 mensen.
  • De inloop van de HCC!ZOB op de 3e zaterdagmiddag van de maand, ook in 't Slot, van 14 tot 17 uur. Ook daar zijn altijd leden van FS met hun materiaal aanwezig die belangstellenden van dienst willen zijn.
  • Enkele keren per jaar is er een vliegdag met zieke of gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. De Stichting Hoogvliegers (stichtinghoogvliegers.nl) gaat dan vanaf vliegveld Eindhoven echt de lucht in en de kinderen mogen dan zelf de stuurknuppel vasthouden. De leden van FS zorgen op die dag voor 3 volledige computeropstellingen in een lokaal van vliegveld Eindhoven om de kinderen ook virtueel te kunnen laten vliegen.

 

Hoe gaat een zaterdagse vliegdag in zijn werk?

Op zo'n zaterdagse vliegdag gaat de deur van het wijkgebouw op slot, want het vliegen vereist de nodige concentratie. Halverwege de dag wordt een lunchpauze ingelast doordat iedereen op de pauzeknop drukt en alles even stil ligt. Bij flightsimulation kan dat.

Elke deelnemer gebruikt de eigen pc met beeldscherm en eventueel andere apparatuur. De zaal ligt dan ook vol met kabels. De zaal ligt dan ook vol met kabels. Elke deelnemer vliegt met zijn eigen toestel volgens de afgesproken route en heeft tijdens de reis voortdurend contact met het vluchtleidingscentrum, dat net zoals in werkelijkheid het verkeer in de lucht regelt.

In de zaal is het redelijk stil, maar er wordt toch nogal eens gebuurt. Kortom, het is er vooral gemoedelijk en gezellig.

Wie op zo'n dag wil meekijken moet dat van te voren wel kenbaar maken en een afspraak maken, anders kom je voor een gesloten deur.

FS2

 

Wilt u een indruk krijgen van hoe het er aan toe gaat tijdens de bijeenkomst van de vliegsimulatieclub Touch & Go uit Eindhoven? Bekijk dan eens ons filmpje op YouTube: klik hier

 

Informatie en contactVoor contact mailt u met H. Roijmans, de persoon die de activiteiten coördineert: 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!zuid-oost-brabant

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden