HCC!kennisdag op 7 oktober

Deel dit artikel

,

Presentaties, workshops, verkoop producten en meer

expo houten

(laatste update: 28-09-2023 11.36 uur)

Op zaterdag 7 oktober 2023 wordt van 10.00 tot 15.00 uur in Expo Houten (Meidoornkade 24, Houten) een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een interactieve en leerzame dag te worden.

Wij zullen

ons tijdens deze HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is. Tijdens deze dag leer je hoe jij je huis slimmer maakt of maak kennis met de nieuwste vliegsimulators en drones. Bovendien zijn er - op veler verzoek - ook weer producten te koop op het gebied van computers, consumentenelektronica en boeken/tijdschriften.

En natuurlijk ben je ook van harte welkom tijdens de vele presentaties en workshops die we exclusief en gratis aan onze HCC-leden aanbieden. Deze zijn te volgen in de verschillende zalen op de bovenverdieping. Op de benedenverdieping presenteren de verschillende Interessegroepen zich.

Toegang tot de HCC!kennisdag

Toegang HCC-leden
HCC-leden hebben gratis toegang. Registratie is bij de HCC-balie in de centrale hal. 

Op vertoon van de HCC-pas krijg je toegang tot de HCC!kennisdag en de presentaties. Een van de vele voordelen van het HCC-lidmaatschap!  Aanmelden voor de Kennisdag is niet nodig.

Toegang niet-leden
Niet-leden zijn van harte welkom. Er zijn twee toegangspoorten bij de entree in Expo Houten: een voor HCC-leden, zoals hierboven vermeld. De andere entree is voor alle andere bezoekers. Een kaartje vooraf online kopen kost € 8,- per persoon, aan de kassa kost deze € 10,- per persoon. 

LET OP: wanneer je een entreekaartje koopt voor de HCC!kennisdag (of als je HCC-lid bent), heb je automatisch ook toegang tot de Modelspoorbeurs die op dezelfde dag gehouden wordt in Expo Houten. Twee vliegen in één klap dus. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis entree.

Pendelbus

Er rijdt een pendelbus vanaf 9:30 uur tot einde beurs (15:00 of 16.00 uur) tussen NS station Houten en de Expo Houten. De opstapplaats is vlak bij station Houten, nabij de fontein achter het gemeentehuis. (Bordjes Gemeentehuis volgen). De bus zal continu rijden.

Een enkeltje Station Houten – EXPO Houten kost € 3,50. Een enkeltje EXPO houten – Station Houten kost € 3,50. Een retourtje Station Houten – EXPO Houten visa versa € 5,–.

Presentaties en workshops

Op dit moment zijn de volgende presentaties en/of workshops bekend.

Lindenzaal 11.15 - 12.00 uur
Presentatie: 3D-modellen maken voor 3D-printen

Om 3D te printen heb je een 3D-model nodig. Veel modellen zijn op internet te vinden maar vaak ontkom je niet aan zelf ontwerpen en modelleren. Daarvoor moet je met een CAD-pakket aan de slag.
Simpele modellen maak je met bijv. TinkerCAD. Voor ingewikkelde onderdelen kom je al snel uit bij meer geoutilleerde pakketten.
In deze presentatie geven we een beknopt overzicht van de bekendste gratis CAD-pakketten en hun eigenschappen. Vervolgens tonen we met een van de pakketten - Onshape - hoe je parametrisch ontwerpt.
Daarbij komen het modelleerprincipe, de data-export voor de 3D-printer, en bij voldoende tijd ook het maken van tekeningen en samenstellingen aan de orde.
Presentator Henk de Vlaam

Lindenzaal 10.15 - 11.00 uur
Presentatie: Scratch Jr

Een van de manieren om creatief met je computer om te gaan is het zelf programmeren ervan. En dit wordt alleen maar leuker, als je dit samen met je (klein)kind kunt doen. Scratch is een programmeertaal die zich speciaal op kinderen richt. Het ziet er grafisch mooi uit, maar het is ook een krachtige programmeertaal, waar veel meer in zit dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze lezing lichten we een tipje van de sluier op. Hopelijk vind je daarbij genoeg inspiratie om zelf met je (klein)kind aan de slag te gaan. In deze lezing ga je ook zelf aan de slag om te ervaren hoe makkelijk je kunt starten met programmeren met pictogrammen.
Presentator Cobie v/d Ven

Eikenzaal 11.15 - 12.00 uur
Presentatie Windows 11

Tijd voor de volgende Windows Sessie, Hopelijk wordt het weer zo’n feestje als de vorige keer, we denken van wel, er is veel te melden:
• Windows versie 23H2 Komt er aan
• Windows scherm casten op ander apparaat
• Windows Updates en Controlled Feature Rollouts
• Windows In Place upgrade, wat is dat, en hoe te gebruiken.
• Apparaten zijn niet meer aanwezig in Appraatbeheer wat nu?
• Windows Co-Pilot, hoe staat het ervoor?
• Het maken of opslaan van installatiemedium
• Hoe zit het met Windows 12?
Presentator Martin Bekelaar

Eikenzaal 13.00 - 13.45 uur
Presentatie iOS 17 en iPadOS 17

Met de introductie van iOS 17 en iPadOS 17 dit jaar zijn er weer diverse nieuwe mogelijkheden gekomen. Nieuwe functies voor Private Browsing, inclusief de mogelijkheid om tabbladen achter Face ID of Touch ID te vergrendelen. Wachtwoorden en toegangscodes die zijn opgeslagen in iCloud-sleutelhanger, kunnen nu worden gedeeld met vrienden en familie. In deze presentatie laten we je zoveel mogelijk live kennismaken met deze mogelijkheden.
Presentator Bert van Dijk

Eikenzaal 14.00 - 14.45 uur
Presentatie macOS 14 Sonoma

macOS 14 Sonoma is de grote update voor de Mac in 2023 en tijdens de WWDC-keynote heeft Apple de belangrijkste functies onthuld. In deze presentatie laten we je kennismaken met de nieuwe mogelijkheden, waarvan we een groot deel live zullen demonstreren.
Presentator Frits Hamann

Workshops

Lindenzaal 13.00 - 15.00 uur
Workshop: zelf 3D-modellen maken met Onshape

In het verlengde van de presentatie ‘3D-modellen maken voor 3D-printen’ - het is handig die eerst te bezoeken - word je via deze workshop de mogelijkheid geboden om zelf aan de slag te gaan met het professionele CAD-pakket Onshape. Je maakt kennis met het modelleerprincipe en we behandelen de voordelen van parametrisch ontwerpen. Tevens tonen we nog wat onderscheidende voordelen van Onshape.
Je moet zelf een laptop meenemen.
Er is plaats voor slechts een beperkt aantal deelnemers, die enig technisch en ruimtelijk inzicht moeten hebben. Geef je daarom snel op via  waarbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Je ontvangt dan verdere instructies.
Presentator Henk de Vlaam

Iepenzaal 12.30 - 15.00 uur
Workshop: Modelbaanautomatisering decoders inbouwen
Wat voor soort decoders zijn er globaal verkrijgbaar?
Hoe bouw ik een decoder in een locomotief en waar moet ik op letten?
Stukje praktijk met als doel een decoder in te bouwen zodat de locomotief kan rijden.
Het behandelen van vragen met betrekking tot decoders inbouwen en programmeren.
Presentator: John Jansen

Iepenzaal 10.15 - 12.00 uur
Workshop: Beginnen met digitaliseren of met automatiseren van je modelbaan
Wat is digitaliseren van je modelbaan en wat is automatiseren?
Dat is de vraag waar veel modelspoorders mee worstelen als ze het treinmaterieel, dat ze vaak al tientallen jaren hebben, willen voorzien van digitale besturing of hun baan geautomatiseerd willen laten rijden.
Er zitten grote verschillen tussen de verandering van analoog naar digitaal rijden ten opzichte van de verandering van handbestuurd naar geautomatiseerd. Dat laatste is ingewikkelder, maar wel uitdagend en leuker.
In ongeveer 1,5 uur wordt in steeds kleine stapje ingegaan op het verschil.
Er is ruime mogelijkheid om vragen te stellen.
Presentator: Lex van der Loo

Wilgenzaal 10.15 - 12.00 uur
Workshop Linux Mint Cinnamon – Cloud koppeling

Na onze diverse workshops over de installatie van Linux Mint Cinnamon op je computer en je hiermee enige tijd ervaring hebt opgedaan, kan de vraag opkomen of het niet mogelijk is om je Cloud opslag te gebruiken in je Linux omgeving. Dit kan, en hoe je dit doet is het onderwerp van deze presentatie/workshop. Met een stap voor stap aanpak wordt duidelijk hoe je de koppeling met diverse Drives kunt realiseren. Microsoft OneDrive, Google Drive en het Zwitserse pCloud gaan we koppelen (Mounten), waardoor deze benaderbaar worden in het Linux bestandsbeheer programma “NEMO”.
Neem je laptop mee dan kan je tegelijk met deze uitgebreide workshop/presentatie de door jou gewenste Cloud koppelen (Mounten), en aansluitend ook nog even meenemen hoe je Cinnamon in enkele minuten kunt upgraden, want 21.2 is inmiddels de actuele versie. Uiteraard zullen er vragen zijn over andere aspecten van uw installatie. Wij helpen u ook hiermee graag verder.
Presentator: Peter de Bruin en Cees Heij.

Esdoornzaal 13.00 - 15.00 uur
Workshop: Homeassistant voor beginners

Op deze bijeenkomst laten we zien hoe je homeassistant op verschillende platforms kunt installeren.
Welke keuze maak je en wat is je budget wat je hiervoor moet reserveren.
Je kan kiezen uit:
• Raspberry pi
• Odroid
• Nas
• Nuc
• Gewone PC
Zo heeft elk platform kosten, beperkingen en ook voordelen.
Een goede keuze in het begin voorkomt migratie stappen.
Ook het operating systeem wat wordt gekozen heeft voor en nadelen.
• Hyper-V (Windows)
• Proxmox
• Linux
• Docker
Presentatoren: Gjalt Zwaagstra en Karel Karssen

Diversen
Esdoornzaal 10.15 uur

Algemene Leden Vergadering Domotica

Elzenzaal 10.15 uur
Algemene Leden Vergadering Foto-Video

Nog geen lid van HCC?

Word direct lid en bezoek niet alleen de HCC!kennisdag gratis, je kunt dan bovendien naar de vele presentaties die tijdens deze dag worden aangeboden! En je HCC-lidmaatschap levert je nog veel meer op. Je profiteert bijvoorbeeld van speciale aanbiedingen voor leden. Klik hier om je als HCC-lid aan te melden en kies je eigen welkomstgeschenk.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!zuid-oost-brabant

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden