linux04

Dat is een ander besturingssysteem voor pc's en laptops. Alle voor de hand liggende computeractiviteiten kunt ook u met Linux doen. Zoals internetten, e-mailen, foto's en video bekijken en verwerken, tekst schrijven, rekenbladen gebruiken, de belastingaangifte doen, chatten, Skype, spelletjes, enzovoort.

Linux is geheel gratis, legaal, vrij van virussen en vandaag de dag voor eindgebruikers zoals u en ik sterk in opkomst. Het hele internet, heel veel apparatuur, waaronder Apple producten en Android smart phones en nog veel meer, het draait allemaal op Linux.

 

Open Source Software

Het is open source, hetgeen wil zeggen dat als u dat wilt u de code waarmee het geschreven is kunt downloaden, lezen en het zelfs mag aanpassen. Wij laten dat natuurlijk graag aan de vaklui over, maar dat het kan is veelzeggend. Iedereen mag zelf programma's schrijven. En iedereen kan andermans fouten en ongewenste zaken opsporen en verbetervoorstellen indienen. Wereldwijd zijn daar heel veel professionele programmeurs mee bezig, voor ons. Daarom verbetert Linux elke dag. Met het geautomatiseerde updatesysteem in Linux profiteert u daar dagelijks van.

 

Linux Mint

Door de wijze waarop Linux beschikbaar wordt gesteld zijn er allerlei partijen die Linux aanbieden in een variatie aan installatie compilaties, zogenaamde distributies. Na het installeren is er dan vaak al meteen een heel pakket aan programma's direct beschikbaar, keurig onderverdeeld in het programmamenu.

Bij de HCC!ZOB promoten we Linux Mint. Omdat deze Linux distributie naar onze mening de meest klantvriendelijke versie is, waarbij na installatie alles gewoon werkt.

Zo'n distributie kunt u zelf downloaden en op een dvd branden of op een usbstick kopiëren (met een daarvoor speciaal tooltje). Vandaar uit kan Linux live opgestart worden, zelfs nog zonder installatie, om er kennis mee te maken. Het draait dan van af de dvd/usbstick en het computer geheugen. Indien gewenst kan vanaf hier de installatie gestart worden. Zo mooi, Linux!

Zie deze pagina' s voor Linux Mint:

 

En Windows dan?

Het is mogelijk om Linux naast Windows samen op één pc te installeren. Multi-boot heet dat. Bij het aanzetten van de pc kan dan gekozen worden met welk besturingssysteem opgestart moet worden. Enige voorwaarde is dat er voldoende schijfruimte is.

 

Kennismaken met Linux

Bij ons bij de HCC!ZOB kunt u er kennis mee komen maken. Daarvoor hebben we enkele activiteiten. Zie hieronder. U bent van harte welkom.

 

Onze locatie

Al onze activiteiten houden we in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167 te Eindhoven

 

Maandelijkse inloopmiddag

De Linux werkgroep is steeds aanwezig op de inloopmiddag op de 3e zaterdag van de maand in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167 te Eindhoven. We beantwoorden daar vragen van bezoekers en wisselen er onderling onze kennis en ervaring uit.

 

Linux actiefavonden

Op de vierde woensdag van de maand hebben we een Linux Actief Avond.

 

Overige activiteiten

Als we nog extra activiteiten hebben, dan wordt dat in de HCCZoB agenda bekend gemaakt.

 

Op de hoogte blijven

De Linux groep heeft een eigen e-mail lijst, waarnaar we relevante info over Linux en onze activiteiten mailen. Onze vaste bezoekers zitten hier allemaal in. Wilt u dat ook ? Vraag het ons tijdens één van onze activiteiten.

 

Meer info

Zie onze homepage met aanvullende informatie en links naar interessante sites over Linux op: Linux bij de HCC!Zuidoost-Brabant. Onze favoriete Linux versie is Linux Mint.

 

Contact

Bij voorkeur langs- en aankomen. Mailen mag natuurlijk ook Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Via de mail doen we geen helpdesk, daarvoor zijn we te klein, helaas.


Met vriendelijke groeten van Hans