Werkgroep 3D-printen

 

ender-3

Het 3D-printen is een betrekkelijk nieuwe activiteit binnen de HCC. Begin 2019 is de gang er goed ingekomen en zijn er overal in het land werkgroepen ontstaan. Zo ook in de regio Zuidoost-Brabant. Het zwaartepunt ligt in Helmond, uit die omgeving komen de meeste deelnemers.

 

3D-printen is printen in 3 dimensies, ruimtelijk dus. Nodig is een 3D printer en een kunststof draad die wordt verwarmd tot 200 °C en die daardoor vloeibaar wordt. De spuitmond beweegt volgens het ingevoerde model over de bodemplaat en spuit daar de vloeistof naar buiten en vormt zo een eerste laag. Daarna wordt op de 1e laag een 2e aangebracht, die niet precies dezelfde als de 1e hoeft te zijn. Het zijn die veranderingen die het model zijn vorm geven. Soms moet een steun worden geprint want printen in de lucht gaat niet.

 

3d printenHet 3D printen valt uiteen in 2 bezigheden: 1. het omgaan met de printer en 2. het ontwerpen van modellen die je kunt printen. De printer, bij ons een Ender-3 van Chinese makelij, hebben we inmiddels aan de praat en we gaan ons nu meer bekwamen in het modelleren, het zelf maken van modellen. Daarin gaat het meeste werk zitten. Het leren omgaan met een geschikt computerprogramma, in ons geval Fusion 360 en alles in een vreemde taal met veel technische termen, is lastig en kost veel tijd en energie. Is het model op de pc ontworpen, dan moet het met een ander programma klaargemaakt worden voor de printer. Dat wordt slicen genoemd, het opdelen in lagen. Wij gebruiken daarvoor het programma Cura.

 

De 3D-werkgroep van HCC!ZOB bestaat momenteel uit 7 personen en die komen 2 keer per maand bijeen, steeds de 1e en de 3e dinsdag van de maand. Plaats is de Stationskamer in wijkgebouw de Westwijzer in Helmond, steeds van 20.00 tot 22.00 uur.

 draden

Enkele interessante websites om te gaan 3D printen (alles in het Engels):

 

Als alles is geïnstalleerd en werkt (alles in het Engels):

 

Wilt u meer weten? Neemt u contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..